top header
v
PDF Afdrukken E-mail

 

Beton wapenen met staven glasvezel
Nieuws

Schöck Nederland heeft een Komo-certificaat gekregen voor glasvezelstaven om beton te wapenen. Voor wapeningsstaven met een diameter van 8 tot 16 millimeter is het Komo-traject compleet doorlopen. Voor de dikkere staven loopt het onderzoek nog.

Schöck noemt de glasvezel de Combar. De voordelen ten opzichte van staal zijn dat het corrosiebestendig, chemisch resistent, niet-elektrisch geleidend en niet-magnetisch is. Daarnaast kent het materiaal zeer goede thermisch isolerende eigenschappen. Schöck mikt met het product op gebruik als wapening voor constructies in zure en corrosiegevoelige omgevingen. Denk hierbij aan de spatwaterzones bij constructies in kustgebieden, of bij bruggen en wegen die regelmatig met dooizouten worden besproeid.

Eenvoudig verwerken
In combinatie met de sterkte-eigenschappen - treksterkte van boven de 1000 N/mm2 en een elasticiteitsmodulus van 60.000 N/mm2 - en de eenvoudige manier van verwerken, zijn de glasvezelstaven voor specifieke toepassingen in de bouw een aanwinst. De staven worden gemaakt door de Deense kunststoffabrikant Fiberline en bestaan voor 86 procent uit glasvezel en voor 14 procent uit vinylestherhars. Een staaf van rond 32 millimeter heeft zo'n 1,6 miljoen glasvezels in de doorsnede. Tot en met de betonsterkteklasse C53/65 zijn de staven getest.

Nadeel prijs
Nadeel van het product is de prijs. De glasvezelstaven zijn meer dan drie keer zo duur als betonstaal en ook duurder dan roestvaststaal. Verkoper Schöck Nederland is gevestigd in Apeldoorn en is de Nederlandse verkoopmaatschappij van Schöck-BT GmbH uit het Duitse Baden-Baden.

Lees ook: Wapeningscorrosie door carbonatatie

 
sluit venster
Advertenties
Advertisement
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement